BAYRAKLI SİMAV
21 YIL ÖNCE Simav Belediye Sarayı balkonuna Alman misafirler ziyareti nedeniyle Alman bayrağı asılınca, Park Kahvesinde oturanlar onu Galatasaray Flaması sanmışlardı…
-ALAATTİN GÜRIRMAK
Sayın okuyucularım geçtiğimiz günlerde
www.simavim.com veb sitesinden Ayhan Dilekli ve Halil Erbek hemşehrilerim 4-Eylül-1988 tarihinde kaydedilmiş Simav Kurtuluş günü tören ve konuşmalarına ait video’yu internet sitelerine yayınlanması için servis ettiler.
21 yıl öncesine ve o güne ait hatıralarım canlandı. O tarihte bende o kutlamalardaydım ve o gün çektiğim çok güzel efe-zeybek fotoğraflarından hem “Simav’da Yaren Geleneği” isimli 1999 yılında yayınladığım kitabımın ön kapağı resmi yapmıştım…Hemde 1993 yılında kurulan İzmir Simavlılar Derneği üye forumlarına amblem ve logo olarak kullandım…
21 yıl önce Temmuz ayı ortalarında Simav belediye meydanına bakan tarihi PARK KAHVESİ Ihlamur ağacının altındaki masada merhum emekli öğretmen ‘İşte Simav’ kitabının yazarı ŞEVKİ BAYKAL hocamla oturuyorduk… Ağdacılar caddesinden gelen bir minibüs belediye önünde durdu…Karşıdan görebildiğimiz kadarıyla turiste benzer insanlar inerek Belediye sarayına girdi… O da ne!.. Belediye Sarayı kapısı üzerindeki balkona iki bayrak asılmış… Biri Türk bayrağı ama ötekisi SARI-KIRMIZI-SİYAH renklerde olup sallanıp duruyor…
PARK kahvesinde oturan herkes bir fikir yürüterek üç renkli bayrağın Sarı-Kırmızı-Siyah renklerine bakarak GALATASARAY SPOR Kulübünün flaması Belediye binasında ne arıyor ne işi var diye eleştirmeye başlamasınlar mı…Hemen söylenen lafların arasına girip duruma açıklık getirdim. GALATASARAY bayrağı sandığınız ALMAN bayrağı dedim ve devamla Belediye Başkanımız MUUZAFFER AKIN’ın (1984-1989) Almanya’dan gelen misafirlerine jest olsun diye Türk Bayrağının yanına Alman bayrağını da astırmış diyerek belediye görevlisi olmamama rağmen, kahvede oturanları bilgilendirdim…Oysa başkanlarımız mahalli gazeteler aracılığıyla ve belediye hoparlörleri ile hemşehrilerimize Alman misafirlerimizin Simav’a gelişini duyursalar ne güzel olurdu değil mi?...
Geçenlerde İzmir’de ziyaretime çocukluk arkadaşım ‘Simav’ın Sesi’ gazetesi sahibi Şeref Erim uğradı, “Sadıç belediye başkanımız her Cuma günü matbaaya uğrayıp halimiz hatırımızı soruyor ve memleket gidişatından da bilgilendirmeler yapıyor...” dedi…Çok güzel bir uygulama, başkan dediğin halkın içinde dolaşmalı, esnaf ziyaretlerinde bulunmalı dedim
Efendim yine bir hatıramdır, 13 yıl öncesinden 1996 yılı Simav panayırında cereyan etmişti…Tevfik Fikret Caddesinde eski ARMAĞAN SİNEMASI binasında (şimdi Vakıfbank’ın olduğu köşe) bir iş yeri açan Güneydoğu Anadolulu bir vatandaşımız hem işyerine hem de Simav panayırındaki sergisinde bölücü örgütün renklerini taşıyan bayrakları astı… yerel yönetim görevlileri müdahil olamayınca bir grup vatansever Simavlı gencimiz bu bölücü kişiyi sert ikazla Simav’ımızdan kovdular. Sonradan ulusal gazetelerde haberini okuduk…BU kişi bölücü örgütün MANİSA bölge sorumlusu olduğu anlaşıldı ve İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılandı…
10 yıl önce yani 29.Mayıs.1999 tarihinde bugünkü Akbaldır stadyumunun üst yanındaki ACEMBABA türbesi tepesinden Simav’ımızın genel görünüm fotoğrafını çekerken gördüğüm Simav manzarasının ortasında Belediye Parkı olarak kullanılan HİSAR tepemizde bir TÜRK BAYRAĞI olmayışı yüreğimi sızlattı…
2000 yılında sadıcım Şeref Erim’in ikinci dönem yayınlamaya başladığı ‘Simav’ın sesi’ gazetesinde yer alan köşe yazımda, “SİMAV KALESİ BAYRAK BEKLİYOR” başlığı altındaki yazım dönemin belediye meclis üyelerine feyz oldu. Ve belediyemiz Hisar tepesine bir gönder direği diktirerek şanlı bayrağımızın sürekli oradan dalgalanması geleneğini başlattı. Vesile olanlardan Allah razı olsun…Ve yine tarihi Simav kalesinin temellerinin bulunduğu Hisar tepesi 5 yıl önce 2004 yılı Ekim ayında SİT alanı olarak tescillendi…
Simav’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 87’inci yıldönümündeyiz…İlçemiz Simav Türk Kurtuluş savaşının bir parçasıdır…Her yurt köşesi gibi düşman işgalinde yaşanan dramların her türlüsü (Kahramanlık-Hainlik) yaşanmıştır… Eğer gaflet ve dalalet içinde olursak Türk bayrağına,Türk vatanına uzanan çirkin saldırılar, önlemi alınmazsa tarihin tekrar etmesine neden olur. Şanlı Türk bayrağını Simav’ımızın en yükseklerinde dalgalandırmaya özen göstermeliyiz… bu arada Hisar tepesiyle başlayıp Otogar meydanı ve Karşıyaka Bekleme tepesine sürekli Türk bayrağı gönder direkleri yaptıran eski belediye başkanımız Dr. Rıza Özdemir ağabeyime teşekkür eder, bu vesileyle saygılarımı sunarım…
SAĞLICAKLAKALIN
29.8.2009,İzmir Alaattin Gürırmak