h_tophan
Administrator
Süper Üye

Puan 472
|
 |
« : 13 Ekim 2009, 01:14:07 » |
|
Sayın okuyucularım ve hemşehrilerim, İzmir’de bir gazetenin ön sayfasında yeni yapılacak otoyolları gösteren haritada Ankara-İzmir otoyolunun geçeceği cetvelle çizilmiş güzergahının ilçemiz SİMAV’dan geçiyor oluşuna tarifsiz sevinmedim desem yalan olur…Ama kazın ayağı meğersem öyle değilmiş. Ertesi gün telefonla beni arayan yarenim Simav’ın Sesi Gazetesi Yazı İşleri sorumlu Müdürü Mustafa Arıgümüş’e , “Sadıç nihayet bedbaht Simav’ımıza YOL GELİYORMUŞ…”deyince şöyle cevap verdi…” Ah sadıcım nerdeeen…öyle bir durum yok, yine yollar semtimize uğramadan geçiyormuş” demesin mi. Sevincim kursağımda kaldı…
Sonra Mustafa sadıcım, Simav Belediyesinin kent konseyinde tartışılan görüşülen kulis bilgilerini sıraladı ve bu defa durum ciddi deyip CHP Belediye Meclis Üyelerinin bir önerge ile UŞAK İLİNE Bağlanılması yolunda fikir alışverişinde olduklarını söyledi. Ertesi gün çok sevdiğim Simav folklör araştırmacısı Dr.Recep Albayrak’da telefonla arayıp aynı kaygı ve görüşlerini belirtince, yıllardır Simav’ın “İL” olması için yazıp- çizen bana bu saatten sonra benimde suyun akışına kürek sallamamam gerekliğini doğurdu… Evet 1953 yılına kadar Kütahya’nın bir ilçesi olan UŞAK’ a Simav’ın bağlanması doğru olabilirmiydi…EVET- evet Kütahya’nın 147 kilometre ötesindeki VATANIM SİMAV’a öksüz-yetim muamelesi yapılıp dışlanılıyorsa, yer altı ve yeryüzü Simavlı olmayanlara kaz-sondajla al götür deniyorsa… NİYE OLMASIN dedim… İzmir’de 26 yıldır haber muhabirliği yapıyorum, Ege Bölgesinde ayağımın değmediği dağ köyü bile kalmadı…her yeri, mesleğim icabı gezdim-gördüm sorunlarını, güzelliklerin yazdım duyurdum…Bu süreçte memleketim Simav’ı da gazetelerde haber yaparak tanıttım…4 Simav kitabı yazıp yayınladım, birinden ötürü halen Ankara Mahkeme kapılarında süründürülüyorum… BU ANKARA-İZMİR Oto yolunun Simav’a uğramadan geçmesi benim nüfus kehadımdaki İLİ HANESİNE Kütahya yerine Uşak yazması gerektirecek kadar önemli bir travma olacak…. Neden çünkü akıl-mantıkla yol meselesine bakıldığında YOL’un Simav veya o da olmadı yakınından MUTLAKA geçmesi gerekiyor,haritalara göre… Yıllar önce 1940’lı yıllarda elime bir Türkiye Karayolları haritası geçmişti…Bir de ne göreyim İzmir-Ankara karayolu Simav’dan geçiyor gösteriliyor…Salihli’den, Kula’dan doğu’ya yani o zaman’ın Kütahya İli, Uşak İlçesine köy yolu kesik- kesik gidiyor gösterilmiş…Simav’ın üzerinden ise ana yol gidiyor çizgisi var…
Yıl 1953 Temmuz ayının 9’u, UŞAK İL statüsüne kavuşuyor…Yıl 1955 yani iki yıl sonra İzmir-Ankara NATO -ÇEVRE yolu Uşak’tan geçiyor oldu…Salihli-Demirci-SİMAV-Gediz-Kütahya-Eskişehir’den Ankara’ya ulaşan yol tali yol oldu…
TARİHTE BATI-DOĞU ANA GÜZERGAHI SİMAV’DIR…
Evet şimdi size bir tarih fırtınası estireyim…Günümüzden 2.213 (iki bin iki yüz on üç) YIL ÖNCE o devrin AMERİKA’SI olan ROMA İmparatorluğu Kuzey Afrika’da bugünkü Tunus’da yer alan KARTACA Devleti ordusuna yenilmeye başlayınca tapınak rahibelerinden yardım istemişler…Bir Rahibe de bu savaşı kazanmanız için ANADOLU’daki ANATANRIÇA KİBELE heykelini Roma şehrine getirip bir tepeye dikmeniz lazım..Ancak öyle galip gelirsiniz!...Millattan önce 204 yılında Roma Senatosu seçkin bir muhafız ordusu askerlerinden bir birliği bu iş için görevlendirir… Efendim bu ANATANRIÇA Kibele’nin heykeli bugünkü Eskişehir-Sivrihisar ilçesine 13 kilometre ötesindeki BALLIHİSAR Köyündedir = (PESSİNUS). Anadolu’ya gönderilen Roma ordusu en kestirmeden Pessinus’a gitmek için nerde karaya ayak basarlar biliyormusunuz…ATERNUS’da….neresidir bu ATERNUS veya ATARNA denilen kıyı kasabası…Bugünkü İZMİR’in 100 kilometre kuzeyindeki DİKİLİ ilçesidir…YANİ BUGÜN SİMAV’IN ORTASINDAN geçen 240 numaralı Devlet karayolunun batıda-denizde son bulduğu günümüzdeki DİKİLİ ilçe merkezidir…Romalılar, Dikili’den karaya çıkıp, Ballıhisar köyüne giderken de,,,Anatanrıça Kibele heykelini ülkelerine götürürlerken de efendim o zamanki ismi SYNAUS=SİMAV olan ilçemizden geçerler.
BUGÜN ANKARA-İZMİR güzergahının en kestirmesi işte bu ana hat üzeri olursa mantıklara uyar…Eğer yapılamıyorsa siyasi çekinceler var, başka ilçelerin, köylerin kayırması anlamı çıkmaktadır… Efendim Simavlılar son olarak kuru göl arazisinin kendilerine sorulmadan KÜTAHYA İL GENEL MECLİSİNDE Simavlı olmayanlara kiralanmak istenmesi, Kaplıca kaynaklarının üzerindeki işletmeci belediyemiz dahil kullanım haklarını yine Simavlı olmayanların tasarrufuna geçtirilmek istenmesi kararları nedeniyle İL MERKEZİ KÜTAHYA’ya içerlemiş, adeta küsme noktasına getirmiştir…. SİMAV’ın sınırı UŞAK’la bulunmamaktadır…Ancak bu istenirse şöyle formüle edilir…Komşu Manisa İlinin en uzak ilçesi SELENDİ’de Uşak’ bağlanmak için kulisler yapmaktadır…Kütahya’nın en uzak ilçesi SİMAV’da SELENDİ ile komşudur…SİMAV ve SELENDİ birlikte referanduma gidip pekala UŞAK’a bağlanabilirler mi? Evet biraz çalışmaları gerekiyor herhalde.
Bence KÜTAHYA İLİMİZDEKİ yetkili ve ilgililer bu yapılan yanlışlıklarla ilgili aydınlatıcı bilgileri SİMAVLILARA vermelidirler…Kütahya’nın güneydoğusundaki KURTULUŞ SAVAŞININ KAZANILDIĞI DUMLUPINAR ilçesi komşusu AFYON’a bağlanmak istiyorsa,,,yine Kütahya’nın Güneybatısındaki KURTULUŞ SAVAŞININ İLK MEYDAN SAVAŞINI gerçekleştiği SİMAV ise sınırı bile olmadığı UŞAK’a bağlanmak isteyecekse bu aksaklıkların açıkça konuşulması-açıklaması yapılmalıdır.
Simavlı hemşehrilerime bir alternatif yol da ben katayım..UŞAK’ a sınırımız olmadığı için ilçe olarak geçemiyorsak,,niçin diğer iki İL’e geçmeyelim,,,Komşumuz DEMİRCİ’den dolayı MANİSA’ya komşumuz SINDIRGI’DAN ötürü de BALIKESİR İLİNE bağlanabiliriz…Mutlaka Uşak’ bağlanmak diye bir durum olmamalı diyorum….evet SİMAVLI hemşehrilerim nüfus kehadların da ki İLİ seçsinler bende İzmir’den gelip nüfus kehadıma yeni bağlandığımız İL’i yazdırayım… Sağlıcaklaklakalın…. 12-10-2009,İzmir Alaattin Gürırmak
|